Montessori onderwijs

De leidraad voor de Montessori-afdeling is het gedachtegoed van de Italiaanse arts Maria Montessori (1870-1952).Haar visie bestaat uit de volgende kernpunten:
Zelfstandigheid
Het kind moet in alle vrijheid zelf kunnen bepalen wat het wil leren, naar aanleg en tempo en moet daarvoor een zelfstandige en gedisciplineerde werkhouding ontwikkelen, onder begeleiding van de leerkracht.

Vrije werkkeuze
De kinderen kiezen dagelijks hun eigen werk. In principe kunnen ze zelf bepalen wanneer en hoe lang ze met een werkje bezig willen zijn. Het speciaal ontwikkelde Montessori materiaal speelt daarin een belangrijke rol. De leerkracht zal daar waar nodig het kind stimuleren, motiveren en sturen bij het maken van een keuze.

Materiaal
In het Montessori onderwijs neemt het materiaal waarmee de kinderen leren en zich ontwikkelen, een belangrijke plaats in. Het materiaal nodigt uit om zoveel mogelijk zintuigen te gebruiken om de leerstof te verwerken. Het materiaal is vaak ook zelfcorrigerend, waardoor de leerlingen zonder inmenging van de leerkracht hun fouten zelf kunnen ontdekken en corrigeren. Om voor ouders duidelijker te maken waar bepaalde materialen voor dienen of hoe ze gebruikt worden, organiseren wij om het jaar een materiaalavond: een thema-avond waarop de verschillende aspecten en achtergronden van diverse materialen worden uitgelegd. Neemt u ook een een kijkje op:

http://www.montessoriwerkjes.nlDe Montessori-afdeling telt in totaal zes groepen:
twee onderbouw groepen: groep 1 en 2 - leeftijd 4-6 jaar
twee middenbouw groepen: groep 3, 4 en 5 - leeftijd 6-9 jaar
twee bovenbouw groepen: groep 6, 7 en 8 - leeftijd 9-12 jaar

Binnen elk klaslokaal zitten dus kinderen van verschillende leeftijden. Elk kind is dan ook meerdere keren in zijn/haar schoolloopbaan de jongste, middelste of oudste binnen een sociale groep.

Om een indruk te krijgen van het montessori onderwijs, verwijzen wij u naar de volgende filmpjes die in het kort een beeld schetsen van waar het Montessori onderwijs voor staat.

Filmpje NMV

Montessori Madness  (engelstalig)


Wilt u meer weten over het onderwijs van Maria Montessori en de organisatie die zich hard maakt voor het montessori onderwijs in Nederland, kijk dan op de site van de Nederlandse Montessori Vereniging (NMV):
http://www.montessori.nl/
“een plek waarin kinderen precies krijgen wat nodig is om te groeien en te bloeien”
Basisschool ASVO is het bruisende, educatieve hart van Amsterdam. We leren van elkaar en groeien door te delen. We zijn samen verantwoordelijk voor de groei van een generatie kinderen. Spreekt u dit aan voor uw kind? Neem dan contact met ons op voor een kennismaking.

Powered by BasisOnline