Montessori leesonderwijs

Aanvankelijk en technisch lezen volgens Montessori

In een montessorischool wordt het lezen anders aangeboden dan u wellicht gewend bent vanuit uw eigen schoolervaringen. Daarom bij deze een korte toelichting en twee informatie folders die u ook kunt downloaden.

Montessori gaat er van uit dat de gevoelige periode voor het leren van letters in de peuterleeftijd ligt, als kinderen zo'n twee, drie jaar oud zijn. Vanaf vier jaar kan het kind dan echt met lezen beginnen. In een Montessorischool gaat het schrijven aan het lezen vooraf. Kinderen werken met allerlei Montessorimateriaal als indirecte voorbereiding op het schrijven. Enkele voorbeelden daarvan zijn het oefenen van de pengreep wat indirect geoefend wordt bij de cilinderblokken en de geometrische inlegfiguren, het "licht" maken van de hand met het ruw-glad materiaal en de stoffendoos, het "vast" maken van de hand met bijvoorbeeld het werken met het geometrische kastje. Directe voorbereiding op het schrijven zijn de schuurpapieren schrijfletters die kinderen die daar aan toe zijn aangeboden krijgen. Daarbij gebruikt het kind zijn tastzin, de gezichtszin en de gehoorzin. Het leesproces begint bij ons al in de onderbouw.
In de onderstaande folders kunt u lezen hoe dit in zijn werk gaat, welke materialen hierbij gebruikt worden en hoe u uw kind bij het lezen kunt helpen en stimuleren.

Veel leesplezier!
 
 
Downloads
info lezen in het mont. onderw. jan. 2018.pdf
Montessori ouderfolder lezen jan.2018.docx.pdf


 

Powered by BasisOnline