Montessori leesonderwijs

Aanvankelijk en technisch lezen volgens Montessori

In een montessorischool wordt het lezen anders aangeboden dan u wellicht gewend bent vanuit uw eigen schoolervaringen. Daarom bij deze een korte toelichting en twee informatie folders die u ook kunt downloaden.
Montessori gaat er van uit dat de gevoelige periode voor het leren van letters in de peuterleeftijd ligt, als kinderen zo'n twee, drie jaar oud zijn. Vanaf vier jaar kan het kind dan echt met lezen beginnen. In een Montessorischool gaat het schrijven aan het lezen vooraf. Kinderen werken met allerlei Montessorimateriaal als indirecte voorbereiding op het schrijven. Enkele voorbeelden daarvan zijn het oefenen van de pengreep wat indirect geoefend wordt bij de cilinderblokken en de geometrische inlegfiguren, het "licht"maken van de hand met het ruw-glad materiaal en de stoffendoos, het "vast" maken van de hand met bijvoorbeeld het werken met het geometrische kastje. Directe voorbereiding op het schrijven zijn de schuurpapieren schrijfletters die kinderen die daar aan toe zijn aangeboden krijgen. Daarbij gebruikt het kind zijn tastzin, de gezichtszin en de gehoorzin. Het leesproces begint bij ons al in de onderbouw.In de onderstaande folders kunt u lezen hoe dit in zijn werk gaat, welke materialen hierbij gebruikt worden en hoe u uw kind bij het lezen kunt helpen en stimuleren.

Veel leesplezier!
 
 
Downloads
 
Lezen in het montessori onderwijs.

Samen leren lezen.
“een plek waarin kinderen precies krijgen wat nodig is om te groeien en te bloeien”
Basisschool ASVO is het bruisende, educatieve hart van Amsterdam. We leren van elkaar en groeien door te delen. We zijn samen verantwoordelijk voor de groei van een generatie kinderen. Spreekt u dit aan voor uw kind? Neem dan contact met ons op voor een kennismaking.

Powered by BasisOnline