Ouder- kindadviseur OKA

OKA

Als ouder hoopt u dat uw kind veilig, stabiel, gezond en op een liefdevolle manier kan opgroeien. Dat uw kind goed meedraait in het gezin, op school, met vriendjes bij de club enz.
Er kunnen omstandigheden zijn waarbij u als ouder tips, advies of steun kan gebruiken. Op de ASVO is daarvoor de zorgcoördinator  aanwezig. Deze persoon is de spil en aanspreekpunt voor de leerlingenzorg voor de leerlingen van de ASVO. Soms kan het zijn de zorg of vragen verder gaan dan alleen de school en zich richten op de thuissituatie. De zorgcoördinator werkt daarvoor samen met een 'ouder-kind-adviseur' (OKA).

Deze persoon in niet in dienst van de school maar verbonden aan het 'ouder-kind-centrum' (OKC), en maakt deel uit van een team van jeugdartsen, psychologen en andere deskundigen en specialisten, verbonden aan de GGD. De ouder-kind-adviseur is doorgaans eenmaal per week op school aanwezig en werkt samen met het zorgteam van de ASVO, maar ook zelfstandig. Buiten deze dag is deze persoon op het OKC, locatie centrum, of op andere scholen, werkzaam.
 
Om uiteenlopende redenen kan een ouder-kind-adviseur worden geraadpleegd. Bijvoorbeeld omdat uw kind niet goed slaapt, of als u tips bij het opvoeden wilt. Ook wanneer u ernstige zorgen heeft kunt u deze kwijt; bijvoorbeeld omdat uw kind moeite heeft met een scheiding, verlies of gepest wordt.
De ouder-kind-adviseur is er voor ouders met kinderen tussen de 0 en 23 jaar, maar kinderen kunnen ook zelf terecht met vragen of zorgen over zichzelf, school, thuis, vrije tijd en vrienden. Samen met de ouder-kind-adviseur worden naar passende oplossingen gezocht die het best bij de ouders en het kind passen. De een is geholpen met advies, de ander met een aantal gesprekken.
Mocht er specialistische hulp nodig zijn, dan kan de ouder-kind-adviseur helpen bij het zoeken naar de meest geschikte persoon, vaak in overleg met de zorgcoördinator van de ASVO. De ouder-kind-adviseur blijft daarbij altijd contactpersoon; dat is wel zo overzichtelijk.
Op afroep neemt de OKA deel aan het zorgteam op de ASVO.

Kijk ook op www.oktamsterdam.nl

Powered by BasisOnline